Kategoriler

Bal Çeşitleri

99
99
99

Bal Çeşitleri

Ürün Bilgisi:

Balın Faydaları

Balın Faydaları

Bal, arılar tarafından üretilen tatlı bir besindir. İlkbahardan itibaren başlayarak yaz sonuna kadar olan dönemde arılar yüzlerce çiçekten polenleri toplayarak üretirler. Balın kaç çeşidi olduğu bilinmemektedir. Arıların ve bölgenin yapısına göre bal şekil almaktadır.

Bal; glikoz, fruktoz, demir, kalsiyum, fosfat, sodyum, klorür, potasyum, magnezyum gibi minerallerden oluşmaktadır. Ayrıca B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.

Bu yüzden bal güçlü antiseptiktir,antibakteriyel özelliği vardır. Bu özelliği sayesinde birçok hastalığı iyileştirir veya hastalıklardan korur.

Balın Sağlığa Faydaları

Bal bakteri barındırmadığı için doğal antibiyotik özelliği taşır, çok güçlü bir antioksidandır. Bu özelliğinden dolayı serbest radikallerle etkili mücadele eder. Mikropların kırılmasını sağlar. Balın yaraları çabuk iyileştirmesini sağladığı bilinmektedir. Öksürüğe, uykusuzluğa, astım ve bronşit hastalıklarına iyi gelir. Vücut içerisinde ve deride meydana gelen enfeksiyonları kolaylıkla ortadan kaldırabilir.

Bal Enerji Verir: Bal çok kısa bir sürede ve etkili bir şekilde enerji düzeyini arttırabilir. Bunun için vücudun ihtiyaç duyduğu doğal şeker, kalori ve enerjiyi bol miktarda içermektedir. Yorgunlukla savaşır. Şekerli tadından dolayı kilo yapmasından endişe etmeden günde bir çorba kaşığı bal tüketmenizde fayda var.

Bal Kas Yorgunluklarını Giderir: Atletler genelde performanslarını belirli bir düzeyde tutmak için balın faydalarından yararlanırlar. Bal, kas yorgunluklarını etkileyici bir şekilde giderebilir. Mükemmel kombinasyonu sayesinde sporcuların dayanıklılığını arttırır ve sürekli enerji sağlar.

Bal Kan Şekerini Düzenler: Bal, tatlı bir besin kaynağıdır ama diyabet hastalarını ciddi anlamda etkilemez. Balın içerdiği fruktoz ve glikoz kombinasyonu nedeniyle kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. İleri derecede diyabet hastası olmayanların günlük bir şeker kaşığı bal tüketmelerinin faydalı olduğunu söyleyebiliriz.

Bal Öksürüğe Faydalıdır: Birçok araştırma farklı nedenlerden kaynaklanan öksürüğe balın çok iyi geldiğini ortaya koymuştur. Bunun yanında boğaz enfeksiyonlarını giderir ve öksürüğün şiddetini azaltır. Öksürük sorunu ile daha etkili mücadele etmek için bala birkaç çay kaşığı limon ekleyebilirsiniz.

Bal Yaraları ve Kesikleri İyileştirir: Doğal bal; antiseptiktir,antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu özellikler yaraların temizlenmesine ve kesiklerin daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Bunun dışında bal yaraların ve kesiklerin neden olduğu ağrıları giderebilir veya hafifletir.

Bunun için yara ve kesiğin üzerine bir tabaka halinde balı uygulayın ve üzerini bandajla sarın. 24 saatte bir değiştirin. Bu uygulama yaralarda mikropların kırılmasına yardımcı olacak ve yaraları daha hızlı iyileştirecektir.

Bal Yanıkların Hızlı İyileşmesini Sağlar: Küçük ölçekli yanıkların hızla iyileşmesine yardımcı olabilir. Balın antibakteriyel ve antifungal özellikleri bakteri çoğalmasını önler ve antimikrobiyal özellikleri enfeksiyonu engeller. Eğer yanık küçükse o bölgeye bal uygulayabilirsiniz. Bazen yanma hissi verebilir ama daha sonra ağrı kesilir ve rahatlama sağlar.

Bal Uykusuzluğu Giderir: Uyku sorunu olanlar için bal mükemmel bir çözüm olabilir. Bunun için yatmadan önce bir yemek kaşığı yemek faydalı olabilir. Alternatif olarak bir bardak süte bal karıştırılarak içilebilir.

Bal Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Bal mineral, vitamin ve amino asitler içerir. Tüm bu maddeler kiloyu korumaya yardımcı olur ve obeziteyi önler. Sabah aç karına bir bardak suya bir şeker kaşığı bal ve limon karıştırın. Bu uygulama hem kilo vermenize yardımcı olacaktır hem de metabolizmanın daha hızlı ve enerjik bir şekilde güne başlamasına yardımcı olacaktır. Bunun yanında bu uygulama ayrıca karaciğeri toksitlerden temizler.

Bal Sindirim Sistemi Sağlığı İçin Faydalıdır: Bal, tüm sindirim sistemi için etkili bir antimikrobiyal ajandır. Balın içinde bulunan enzim (glikoz oksidaz), gastrit tedavisinde hidrojen peroksit bir miktarda olsa üretebilmektedir.

Bal Saç Sağlığını Korur: Yıpranmış, kuru görünümlü saçlar için bal harika bir çözüm olabilir. Ayrıca kafa derisinde meydana gelen kaşıntı ve pullanmalardan, kış aylarındaki deri dökülmelerinden kurtarabilir.

Göz Sağlığı İçin Bal: Bunu belki de ilk defa duyuyorsunuz. Eski Mısırlılar ve Hintliler, balı göz sağlığı içinde kullanmışlar. Günlük olarak uygulanması durumunda göz sağlığını korur ve görme yeteneğini geliştirir. Göz enfeksiyonları, kızarıklık ve kaşıntıyı giderir. Ayrıca kuru göz sendromu olarak adlandırılan hastalığa iyi gelebilir.

 

Bal tüketiminde dikkat edilmesi gereken etkenler: Bal ağız yoluyla alındığında yetişkinler ve çocuklar için güvenli bir besindir. Yan etkilerine ve zararlarına pek rastlanmaz. Aynı şekilde bebeklerde ağız yoluyla aldığında sorun yaratmaz fakat doz önemlidir. Çocuklara ve bebeklere verilen miktar yetişkinlerden daha az olmalı, gerekirse su veya süt ile inceltilebilir.

  • 12 aydan küçük bebeklere verilmemesi veya doktoruna danışılarak verilmesi önerilir.
  • Aşırı tüketildiğinde göğüs ağrısı, kusma, kalp sorunlarına, titreme ve yüksek ateşe neden olabilir.
  • Anzer balının tüketimine çok dikkat edilmelidir. Çok zengin ve yüksek derecede vitamin ve moleküller içerir, aşırı tüketimi zehirlenmelere neden olabilir.
  • Hamile ve emzirme döneminde olan anneler tüketecekleri miktarı doktorlarına danışmalıdırlar.
  • Polene karşı alerjiniz var ise bal tüketiminden kaçınmalısınız veya doktor kontrolünde tüketmelisiniz.

Tavsiyeler

Düzenli olarak bal tüketiminin sağlık açısından birçok faydasının olduğunu gördük. İçerdikleri zengin ve çok farklı maddeler sayesinde sağlığa inanılmaz katkı sağlayan bal, 7 den 77’ye herkesin tüketebileceği bir şifa kaynağıdır.

Özellikle sonbahara doğru taze ve hakiki bal bulmak mümkün çünkü bu aylarda arılar binlerce çiçekten topladıkları polenlerle en mükemmel besin kaynaklarından biri olan balı insanoğlunun faydasına sunuyorlar.

Resim
Resim
Resim
alt
alt
alt
İsmetpaşa Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Cadesi No:125/A Seyhan ADANA
0322 436 5050
info@ekincitavukculuk.com
www.ekincitavukculuk.com ©
X
GSM